Toevallig kwam ik terecht op de website Kranten in de Klas. Hier draait alles rond actualiteit in de klas, specifieker in de 3de graad van het lager onderwijs. Het is een project dat opgestart is door de Vlaamse Nieuwsmedia, met de steun van Ingrid Lieten. Dankzij dit project kan je school gedurende 10 dagen een gratis krantenpakket ontvangen, zowel digitaal als op papier.

Ook zijn er verschillende lessenpakketten en lesvoorbereidingen beschikbaar om rond actualiteit en de kranten te werken in de klas. Men is zeker mee met zijn tijd, want er zijn ook interactieve digibordlessen te vinden.

Op de website krijg je ook toegang tot de pedagogische katern. Dit kan een goede ondersteuning zijn bij het voorbereiden van lessen rond actualiteit. Je kan deze gratis downloaden en vind er de geschiedenis van de krant, de Vlaamse kranten, de weg van het nieuws, journalistiek en uiteindelijk kranten in de klas. Bij dit laatste vind je lesmateriaal, quizzen, websites, activiteiten, ...

Ik kan besluiten dat dit dus een zeer interessant project is waar ik me zeker bij zou willen aansluiten als ik later les geef over actualiteit.
 
Als je les wilt geven over de Europese Unie wil ik je zeker doorverwijzen naar 'europa.eu'. Op deze site kan je enerzijds doorklikken naar het gedeelte voor leerkrachten en anderzijds naar het gedeelte voor leerlingen.

Ik geef eerst wat meer uitleg over de pagina voor leerkrachten. Hier vind je heel veel materiaal over de EU om in je klas te gebruiken. Je kan gratis allerlei boekjes, kleurboekjes, verschillende posters en brochures bestellen en laten leveren. Deze gaan over de belangrijkste zaken in de EU zoals de euro, de diversiteit in families, de verschillende culturen, de typische kenmerken van landen, belangrijke personen, ... Ook geeft men links naar toffe websites of webquests. Voor de lagere school kan je kiezen tussen 'tot 9 jaar' en '9 tot 12 jaar'.

Dan heb je ook nog de pagina voor leerlingen, deze wordt 'Kid's Corner' genoemd. Hier kunnen kinderen van alles leren over de EU aan de hand van spelletjes en quizzen. Er zijn spelletjes om alleen te spelen, maar je hebt er ook om samen te spelen met klasgenootjes. Zo heb ik het spel 'Ontdek Europa' eens uitgetest. Het gaat om een soort spelbord waarbij je met een virtuele dobbelsteen moet gooien. Telkens als je op een vakje komt moet je een vraag beantwoorden. Is die vraag juist, dan mag je nog eens gooien en zo is het de bedoeling om zo snel mogelijk aan de finish te komen. Het is speels en ondertussen leer je eruit. Heel leuk dus voor in de klas, bij voorbeeld in hoekenwerk.
Naast al die spelletjes kan je ook informatie krijgen over elk land uit de EU. Dan moet je op 'start' klikken bij 'De EU, waar gaat het om?'. Daar krijg je een grote kaart van Europa, je kan op elk land klikken en krijgt hier dan meer informatie over. Het ziet er leuk en aantrekkelijk uit voor kinderen.

Ik kan dus besluiten dan deze website zeer bruikbaar is zowel voor leerkrachten als voor leerlingen.
 
Voor mij is muziek zeer belangrijk. Ikzelf zing heel graag en heb ook al tal van instrumenten bespeeld. Ook in mijn klas en in mijn stages zal ik dit uitgebreid aan bod laten komen. Ik wil de kinderen niet enkel van het zingen, maar ook van het bespelen van verschillende instrumenten laten proeven. Met dat doel ben ik op internet beginnen surfen en kwam ik op een heel toffe site terecht.

Op de website 'Muziek In School' kan je allerlei muzieklessen vinden voor op het digitale schoolbord. Je hebt de keuze uit meer dan 30 verschillende liedjes, waaraan telkens een volledig lessenpakket aan gebonden is. Bij sommige liedjes kan je ook een handleiding vinden waarin de les volledig in stappen uitgelegd staat.

Ik geef even een voorbeeldje. Zo heb je het lied 'Het Spookhuis' voor het eerste en het tweede leerjaar. Er wordt eerst een verhaal aangeboden dat de leerkracht kan lezen als inleiding. Vervolgens kunnen de kinderen naar het liedje luisteren en er een bijpassend filmpje bij bekijken. Daarna moeten ze puzzelen. Er worden prentjes gegeven in willekeurige volgorde en het is de bedoeling dat de kinderen de juiste volgorden ontdekken en aangeven. Op dat moment mogen ze ook al het refrein meezingen. Uiteindelijk wordt in een aantal stappen de tekst aangeleerd en kunnen ze het lied meezingen met het filmpje!

Dit voorbeeld ging nu enkel om het zingen. Daarnaast zijn er, zoals ik al aangegeven heb, ook liedjes waarbij er ook op instrumenten gespeeld wordt. Dit is uiteraard enkel voor de oudere kinderen. Bij het lied 'The Lion Sleeps Tonight' wordt er een notatie gegeven van welke ritmes door welk kind moeten gespeeld worden. Daar vind je telkens een filmpje dat aangeeft wanneer wie wat moet spelen. Hierbij is de klas natuurlijk verdeeld in twee groepen. Bij de volgende stap kan er dan ook gezongen worden door het andere deel van de klas. Op die manier krijg je een prachtig geheel van stemmen en instrumenten!

Deze website zou ik heel graag gebruiken in mijn stage in het volgende semester. Het zijn toffe en goed uitgewerkte lessenpakketten.
 
Vaak zie ik ertegenop om klassikaal iets uit te leggen of te herhalen bij een les getallenleer. Dit niet omdat ik het niet graag doe, integendeel getallenleer is het deel van wiskunde dat mij het meest aanspreekt. De reden dat het mij niet zo ligt is door het gepruts met het digitaal bord. In het bijzonder kan ik niet goed werken met de getallenlijnen. Bij het situeren op een getallenlijn duurt het een hele tijd om de getallenas te teken. Het is moeilijk om de as te verdelen in gelijke delen op dat grote bord en het duurt heel lang om er dan alle gewenste cijfertjes op te plaatsten. Dit is een oefening die heel veel gemaakt wordt gedurende de jaren in het basisonderwijs en is dus heel tijdrovend.

Nu zou je kunnen aanraden om dit allemaal op voorhand te maken, maar ik heb een beter alternatief gevonden. Ik botste eerst en vooral op de blog van Geert Kraeye, WonderWijsWeb en klikte dan door naar de link voor de getallenlijn op het digitale bord.

Je krijgt een getallenlijn voorgeschoteld die je kan aanpassen naar wens. Je kiest eerst bij welk getal je as moet beginnen, dan kies je per hoeveel sprongen die vooruit moet gaan en als laatste maak je de keuze van het aantal hokjes er weergegeven moeten worden. Vervolgens kan je met het toverstafje een aantal getallen doen verdwijnen. Deze moeten dan aangevuld worden door de leerlingen. Je laat de getallen opnieuw te voorschijn komen door het vakje nog een tik te geven met de toverstaf. Er is ook een knop waarmee je alle vakjes leeg kan maken of een aantal willekeurige getallen kan laten verdwijnen.

Door deze link moet je dus niet langer knoeien met het maken van een getallenlijn. Die heb je nu in een paar klikken met de tool. Meer tijd voor andere dingen in de klas dus!
 
In mijn zoektocht naar een interessante link of website voor leerkrachten botste ik toevallig op de blog van Juf Sanne. In de eerste plaats ziet de blog er zeer aantrekkelijk, overzichtelijk en professioneel uit. Dat is ook de reden waarom ik verder heb gekeken en een aantal blogspots gelezen heb. In deze post ga ik de blog kort bespreken.

Bovenaan kan je een onderverdeling vinden en als eerste zie je daar 'nieuws' staan. Hierbij vind je Juf Sannes blogspots op alfabetische volgorde. Dit zijn allerlei zaken die interessant zijn voor leerkrachten zoals boekentips, interviews, tof didactische materiaal, recensies, spullen voor in de klas die je kan winnen, ...

Je kan ook op zoek gaan per thema. Stel, je geeft een les over indianen. Dan surf je bovenaan naar 'Thema: Indianen' en krijg je een aantal categorieën zoals kringspelen, platte vlak knutselen, ruimtelijk knutselen en downloads. Als je op één van de categorieën klikt krijg je tal van activiteiten met betrekking tot dat onderwerp. Heel leuk en handig om te gebruiken in je lessenreeks.

Verder staan er ook nog heel veel lesideeën op voor bewegingslessen, hoekenwerk, liedjes, enzoverder.

Juf Sanne is zeker ook mee met haar tijd, want ze maakt ook haar eigen digibordoefeningen. Die kan je allemaal gratis downloaden op de blog. Het zijn presentaties met prenten, spelletjes en geluiden waarbij kinderen aan het bord moeten komen en zelf het juiste antwoord moeten aanduiden. Ze zijn zeer leuk en aantrekkelijk voor kinderen. Op de blog staan ze ingedeeld volgens thema met telkens ook een korte beschrijving naast. Het enige nadeel is dat er niet zo veel variatie in zit. Het gaat meestal om dezelfde oefening die dan herhaald wordt op elke dia. Bij een lesje over de letter B wordt de oefening 'Welk prentje van de 4 begint met een B?' telkens herhaald. Dit kan wel voor verveling zorgen bij de kinderen als je dit klassikaal gaat doen. Langs de andere kant is dit wel perfect om te gebruiken in hoekenwerk.

Als laatste wil ik nog even de startersets aanhalen. Dit gaat om allerlei sets die je in de klas kan ophangen zoals de letterkaarten met bijhorende prentjes, cijferkaarten met prentjes, woordkaarten, begrippenkaarten enzovoort. Dit is heel tof om op te hangen in je klas, ik zou er direct een aantal afdrukken als ik een eigen klas had :)

Een toffe blog dus met leuke ideeën en tof materiaal voor leerkrachten!